Upozorenje

Vijesti i događanja

Počinje 6. Ljetna škola tranzicijske pravde i politika sjećanja

U ponedjeljak 2. srpnja 2018. godine u 9:00 sati održat će se otvaranje šeste međunarodne ljetne škole nastale u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Pomona College (Claremont, California), University of Groningen (Netherlands), Montclair State University (Montclair, New Jersey) te University of the South in Sewanee (Tennessee). Otvaranje će se održati u osnovnoj školi Franje Petrića u Gradu Cresu.
 

Tema ljetne škole je aktualni koncept tranzicijske pravde i politika sjećanja na području Mediterana. Ova intenzivna desetodnevna ljetna škola istražuje tranzicijsku pravdu i politike pamćenja u kontekstu mediteranskog područja uz brojne komparativne perspektive iz drugih dijelova svijeta. Uz akademski program koji uključuje međunarodni panel stručnjaka, ova škola također uključuje niz filmova i rasprava, studijska putovanja i gostujuća predavanja vodećih stručnjaka za tranzicijsku pravdu. Ovogodišnje teme su Demokratske tranzicije, ljudska prava i uloga vanjskih utjecaja; Pravda i odgovornost; Politika kulturnog pamćenja; Društveni pokreti, umjetnost i mladež u tranziciji;  Sukob, migracije i politike identiteta te Pomirenje u postkonfliktnim društvima.

Prijavljeni studenti i doktorandi dolaze iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Danske i Indonezije. Škola će i ove godine trajati deset dana i pritom će studenti imati priliku uživati u gostoprimstvu i ljepotama grada i otoka Cresa te grada Rijeke.

Također, škola će qugostiti vrsne profesore koji se bave ovim područjem: Vjeran Pavlaković (Filozofski Fakultet u Rijeci), Mieczslaw Boduszynski (Pomona College in California, SAD), Arnaud Kurze (Montclair State University), Christopher Lamont (Institute for International Strategy - Tokyo International University), Christian Axboe Nielsen (Aarhus University), Jessica Mecellem (The University of the South, Sewanee) kao i ostale predavače iz Hrvatske, Rusije, Egipta i Rumunjske. Središnja će predavanja održati Monica McWilliams, profesorica Ženskih studija Sjevernoirskog sveučilišta Ulster University te suosnivačica političke stranke Ženske koalicije Sjeverne Irske. Monica McWilliams bivša je povjerenica Komisije za ljudska prava Sjeverne Irske te suradnica na mirovnim pregovorima koji dovode do Sporazuma o Velikom petku (Good Friday Agreement).

Ljetna škola, prvi takav projekt Filozofskog fakulteta koji se već šestu godinu odvija u gradu Cresu, podržava i kreće se ka realizaciji i stapanju s projektom obnove Palače Moise, inicijatora Grada Cresa i Ministarstva kulture te se nadamo da ju u tom smjeru možemo promovirati kako bi se Filozofski fakultet nametnuo kao jedan od prvih korisnika objekta s već aktivnim međunarodnim projektom na Cresu.

 
 

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.