Pravila posudbe

Korisnici Knjižnice uz predočenje studentske ili članske iskaznice mogu posuditi 5 jedinica knjižnične građe na rok od 30 dana. Knjige za posudbu na poleđini imaju naljepnicu i označene su oznakama „OTVORENI“ i „ČITAONICA“:
– knjige s oznakom „OTVORENI“ posuđuju se na rok od 30 dana
– knjige s oznakom „ČITAONICA“ posuđuju se na jedan dan, ne računajući vikende, blagdane i neradne dane

Časopisi, referentna zbirka i tiskani primjerci doktorskih disertacija koriste se u čitaonici i ne posuđuju se izvan Knjižnice.

Knjige kojima nije istekao rok posudbe moguće je produžiti:
– online, pristupom na osobni korisnički profil (podatke dobivate u Knjižnici)
– slanjem e-maila na knjiznica@ffri.uniri.hr
– pozivom na broj telefona 051/265-785

Knjigama koje nisu vraćene u propisanom roku nije moguće produžavati rok posudbe online ili pozivom na telefon, već se moraju donijeti u Knjižnicu radi razduživanja.

ZAKASNINE

Korisnici Knjižnice koji ne vrate knjige u posudbenom roku i ne produže rok posudbe plaćaju zakasninu:
– za primjerak „OTVORENI“ zakasnina iznosi 0,15 eura po knjizi na dan
– za primjerak „ČITAONICA“ zakasnina iznosi 0,70 eura po knjizi na dan

U slučaju nastanka zakasnine, iznos zakasnine do 7,00 eura bilježi se na profilu korisnika i ne mora se odmah platiti, a knjižnična građa može se i dalje posuđivati. Nakon što iznos zakasnine prijeđe 7,00 eura, mogućnost posudbe se obustavlja sve do uplate nastalog iznosa zakasnine.

Uplata se vrši nakon što djelatnice Knjižnice izdaju potvrdu o iznosu zakasnine i podacima o plaćanju. Temeljem dobivene potvrde korisnici uplaćuju navedeni iznos putem opće uplatnice ili internet bankarstvom na IBAN Fakulteta. Nakon izvršene uplate primjerak uplatnice ili potvrdu o uplati internet bankarstvom potrebno je donijeti u Knjižnicu ili poslati na e-mail knjiznica@ffri.uniri.hr. Prilikom predočenja dokaza o plaćanju Knjižnica briše zakasninu, izdaje račun, a nakon toga ponovo je moguća posudba knjižnične građe.     

Informacije o iznosu zakasnine i potvrde o vraćenoj građi te podmirenim obvezama prema Knjižnici, moguće je zatražiti putem e-maila knjiznica@ffri.uniri.hr

Korisnici koji žele naručiti i rezervirati knjižničnu građu koju će preuzeti u Knjižnici, mogu to učiniti najmanje dan ranije od planiranog preuzimanja do 16:00 sati (radnim danom). Narudžbe i rezervacije upućene vikendom bit će obrađene u ponedjeljak i pripremljene za sljedeći radni dan (utorak). Prema Pravilima posudbe moguće je naručiti do pet jedinica građe (računajući i već posuđenu građu).

Korisnici putem e-maila knjiznica@ffri.uniri.hr dostavljaju popis knjižnične građe koju žele naručiti i rezervirati. Djelatnica Knjižnice će korisniku povratno potvrditi da su primjerci literature dostupni i da ih može preuzeti u radno vrijeme Knjižnice.

Potrebnu građu za naručivanje i rezervaciju korisnici odabiru koristeći online katalog. Online katalogu Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci možete pristupiti ovdje.

Zahtjev za naručivanje i rezervaciju građe treba sadržavati sljedeće podatke:

ZA KNJIGE, E-GRAĐU, DISERTACIJE:ZA ČASOPISE:
1. Autor ili urednik1. Naslov časopisa
2. Naslov2. Godište časopisa
3. Godinu izdanja3. Volumen časopisa
4. Signaturu4. Broj časopisa
5. Napomenu (opcionalno)5. Napomenu (opcionalno)

 Zahtjevi se upućuju e-mailom na: knjiznica@ffri.uniri.hr

Korisnicima je na raspolaganju čitaonica za tihi rad i učenje. U čitaonicu se ulazi isključivo sa stvarima potrebnim za rad u čitaonici. Pristup dijelu čitaonice koja je smještena u fondu Knjižnice koji je u slobodnom pristupu, korisnicima se omogućuje uz uvjet da svoje osobne stvari (torbe i sl.) pohrane u ormarićima za odlaganje smještenim ispred ulaza u Knjižnicu a kapute i jakne ostave na vješalici u ulaznom prostoru Knjižnice. Ključeve od ormarića potrebno je zatražiti od djelatnika knjižnice na pultu za posudbu i vratiti ih do 17:00 sati. U čitaonicu se ulazi isključivo sa stvarima potrebnim za rad u čitaonici. 

Fond Knjižnice možete pretražiti putem online kataloga ovdje.

Korisnicima je omogućen slobodan pristup fondu Knjižnice gdje samostalno biraju knjižničnu građu koju žele posuditi. Knjižničnu građu koju su koristili u čitaonici, a ne žele je posuditi, nije potrebno vraćati na policu nego je odložiti na za to predviđeno označeno mjesto.  

Preuzimanje prethodno naručene građe online putem odvija se u prostoru Knjižnice na trećem katu (F-304). Za građu koju korisnik nije naručio online putem, niti sam odabrao u fondu, potrebno je pretražiti online katalog za odabir građe, ispuniti zadužnicu i predati je djelatnici Knjižnice koja će donijeti i zadužiti korisnika za odabranu građu. 

Za povrat građe nije potrebno ulaziti u prostor Knjižnice. Molimo korisnike da kada god je to moguće, za povrat građe koriste knjigomat (postavljen ispred prostorije F-306). Knjige za povrat mogu se poslati i poštanskim putem na adresu:

Filozofski fakultet u Rijeci, Knjižnica
Sveučilišna avenija 4
51000 Rijeka

Svi korisnici Knjižnice imaju mogućnost samostalnog online produženja roka posudbe knjižnične građe. Ova usluga odnosi se na knjižničnu građu koja je u važećem roku posudbe. Za građu kojoj je rok posudbe istekao, opcija produženja (obnova zaduženja), neće biti moguća. Uputstva o samostalnom produženju roka posudbe možete preuzeti ovdje.

Skip to content