Lektorati

Lektorica:

Eszter Tamaskó 

Kontakt:

e-mail: eszter.tamasko@ffri.uniri.hr 

Moto: Ja govorim mađarski, a koja je tvoja supermoć? 

Predmeti: 

  • Mađarski jezik 1., 2., 3. i 4. – communis predmet za sve preddiplomske studije 
  • Mađarski jezik za prevoditelje 1-4. (od ak. g. 2022/23.) – Sveučilišni diplomski prevoditeljski studij 
  • Uvod u mađarsku kulturu i civilizaciju (od ak. g. 2022/23.) – communis predmet za sve preddiplomske studije 

Lektorica:

mr. sc. Biljana Stojanovska 

Kontakt:

e-mail: biljana.stojanovska@ffri.uniri.hr 

O Lektoratu:

Lektorat makedonskoga jezika pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci najbrojniji je lektorat makedonskoga jezika u svijetu. Djeluje od akademske 2008./2009. godine, a njegov je utemeljitelj profesor emeritus Goran Kalogjera. Za prvoga lektora makedonskoga jezika izabran je prof. dr. sc. Vasil Tocinovski, a nakon njegovoga šestogodišnjeg lektorskog angažmana na lektorsko mjesto dolazi mr. sc. Ana Azeska. Aktualna lektorica makedonskoga jezika je mr. sc. Biljana Stojanovska. 

Lektorat provodi nastavnu, znanstvenu i izdavačku djelatnost. Nudi brojne izborne kolegije iz makedonskoga jezika, književnosti i kulture na preddiplomskom i diplomskom studiju Hrvatski jezik i književnost te na Prevoditeljskom diplomskom studiju

Svake godine studentima i nastavnicima Filozofskoga fakulteta dodjeluje stipendije za sudjelovanje na Ljetnoj školi za makedonski jezik, književnost i kulturu u Ohridu i na Zimskoj školi za makedonski jezik, književnost i kulturu Međunarodnoga seminara za makedonski jezik, književnost i kulturu Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skopju. 

Odlično surađuje s Makedonskim kulturnim društvom „Ilinden“ iz Rijeke i s makedonskim Kulturno-informativnim centrom u Zagrebu. 

Više o Lektoratu makedonskoga jezika u intervjuu lektorice Stojanovske za Novi list. 

Lektorica:

Agnieszka Rudkowska  

Kontakt:

e-mail: agnieszka.rudkowska@ffri.uniri.hr 

O Lektoratu:

Lektorat poljskoga jezika na Odsjeku za Kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci djeluje od 2000. godine. U okviru lektorata studenti imaju mogućnost učiti poljski jezik komunikativno tijekom 8 semestra počevši od 2. semestra 1. godine preddiplomskog studija. U okviru lektorata na preddiplomskom studiju uz jezik se izvode kolegiji poljska književnost 19. i 20. stoljeća, Poljska kultura i civilizacija, a na diplomskom studiju Poljska kinematografija. Na diplomskom Prevoditeljskom studiju Odsjeka za kroatistiku izvođen je kroz 4 semestra kolegij Poljski jezik za prevodioce. 

O programu cjeloživotnog obrazovanja Suvremena Poljska: jezik i kultura:

Lektorica Agnieszka Rudkowska voditeljica je programa cjeloživotnog obrazovanja Suvremena Poljska: jezik i kultura, kojeg je nositelj Filozofski fakultet. Program je otvoren za sve odrasle osobe. U programu mogu sudjelovati osobe iz cijele Hrvatske jer se program izvodi online. Tijekom programa polaznici uče poljski jezik od razine A1 do C2 i kroz jezik poljsku kulturu. Program počinje u drugoj polovici listopada, traje godinu dana i odvija se jedan put tjedno kroz 90 minuta. Nakon položenog ispita polaznici dobivaju potvrdu s razinom usvojenog znanja. Program nosi 5 ECTS bodova.  

Više o programu Suvremena Poljska: jezik i kultura na https://ffri.uniri.hr/studiranje/programi-cjelozivotnog-obrazovanja/ 

Lektor:

dr. sc. Klemen Lah 

Kontakt:

e-mail: klemen.lah@ff.uni-lj.si 

O Lektoratu:

Lektorat slovenskoga jezika svečano je otvoren 24. listopada 2018. kao izborni kolegij, koji je ponuđen studentima Filozofskog fakulteta u Rijeci.  

Lektorat nudi izborne kolegije iz Slovenskog jezika 1, 2, 3 i 4 na Preddiplomskom sveučilišnom studiju Hrvatski jezik i književnost. 

Svake godine studentima Filozofskoga fakulteta u suradnji s Centrom za slovenski jezik kao drugi i strani jezik (Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Univerza v Ljubljani) dodjeluje stipendije za sudjelovanje na ljetnom Seminaru za slovenski jezik, literaturi i kulturu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani.  

Lektorat za slovenski jezik odlično surađuje s Savezom slovenskih društava u Hrvatskoj, čije je sjedište u Rijeci, i Slovenskim domom KPD ”Bazovica”. 

Skip to content