Događanje

2. DARIAH-HR međunarodna konferencija Digital Humanities & Heritage

12.10.2022.

— 14.10.2022.

09:00

— 16:30

h

_Konferencija

  • FFRI

Cilj konferencije Digital Humanities & Heritage je okupiti istraživače koji se bave baštinom i njezinom digitalnom transformacijom te potaknuti na korištenje digitalnih tehnologija kao metodologije i alata u humanističkim i društvenim znanostima i umjetnosti uopće. Konferencija tako u kontekstu digitalne humanistike ponajviše povezuje znanstvenike i stručnjake iz humanističkih znanosti te informacijskih znanosti, odnosno knjižničarstva, arhivistike i muzeologije. Teme koje pokriva su digitalna humanistika i otvorena znanost, kulturna baština u digitalnom okruženju, digitalne metode i alati, organizacija informacija za digitalnu humanistiku, digitalne infrastrukture, njihovi korisnici, međuinstitucijska suradnja i interdisciplinarnost u okviru baštinskih tema, vizualizacija podataka, kreativna uporaba kulturnoga nasljeđa, crowdsourcing itd. Pozvani izlagači vrhunski su stručnjaci u području digitalne humanistike, a 2022. to će biti Susan Schreibman, profesorica digitalne umjetnosti i kulture sa Sveučilišta u Maastrichtu, te Toma Tasovac, jedan od direktora DARIAH-EU konzorcija i voditelj Centra za digitalne humanističke nauke u Beogradu. Ove godine pretkonferencijski dan, 12. 10., ponovno će biti posvećen radionicama. Održat će se dvije radionice: jedna interdisciplinarna pod nazivom “Spectator’s School Hackathon 2022”, koju će voditi istaknuta profesorica sa Sveučilišta La Rochelle u Francuskoj, teatrologinja Cécile Chantraine Braillon i tim francuskih stručnjaka iz toga područja te druga pod nazivom “Mapping Cultural Heritage”, koju će voditi Benedikt Perak, filolog i lingvist te docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Vjeran Pavlaković, povjesničar i izvanredni profesor na istom fakultetu.

Organizatori i pokrovitelji: Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, DARIAH-HR, Institut za etnologiju i folkloristiku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, ICARUS Hrvatska

Web izvori:

Web-stranica konferencije: https://dhh.dariah.hr/home/

Mail adresa konferencije: dhh@dariah.hr

DARIAH-HR: www.dariah.hr, https://www.facebook.com/DariahHrvatska, https://twitter.com/DariahHr

Dodatne informacije za sudjelovanje: Konferencija će se održati uživo u prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ali će se moći pratiti putem live streaminga. Za praćenje konferencije potrebno je ispuniti registracijski obrazac koji se nalazi na web-stranici konferencije. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno. Za dodatne informacije poslati upit na dhh@dariah.hr.

Podijeli događanje na
Facebook
Twitter
Skip to content