Događanje

CJI predavanje: Jelena Parizoska: “Frazeologija i kognitivna lingvistika”

21.12.2022.

11:15

— 12:30

h

_Predavanje

  • FFRI

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci 21. 12. 2022. godine u 11.15 sati (F-138) doc. dr. sc. Jelena Parizoska, istaknuta hrvatska lingvistica zaposlena na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održat će pozvano predavanje na temu „Frazeologija i kognitivna lingvistika“. 

Predavanje se održava u povodu objave istoimene knjige u kojoj se autorica bavi frazemima iz perspektive kognitivne lingvistike, točnije vezom između značenja i strukture frazema te njihova konceptualnog ustrojstva. 

U prvoj cjelini knjige govori se o odnosu značenja i gramatike, u drugoj se istražuje promjenjivost frazema u engleskom i hrvatskom jeziku na temelju podataka iz računalnih korpusa, a u trećoj cjelini raspravlja se o konceptualnoj motivaciji frazeološkog značenja, o sprezi gramatičkog i konceptualnog ustrojstva frazema te se pokazuje kako se kognitivnolingvističke spoznaje mogu primijeniti u izradi rječnika i poučavanju stranog jezika, o čemu će posebno biti riječi i na ovome pozvanom predavanju. 

Ovom prilikom pozivamo studente i studentice, nastavnike i nastavnice, sve zainteresirane da prisustvuju predavanju i učestvuju u raspravi, koje će se održati u prostoriji 138.

https://cji.uniri.hr/hr/cji-predavanje-jelena-parizoska-frazeologija-i-kognitivna-lingvistika/

Podijeli događanje na
Facebook
Twitter
Skip to content