Događanje

Okrugli stol Literature in Education / Književnost u obrazovanju

05.12.2022.

18:30

— 20:00

h

_Okrugli stol

  • Opatija

Katedra za estetiku pri Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta i Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju, u suradnji s Udrugom za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, pozivaju vas na okrugli stol posvećen ulozi književnosti u obrazovanju, koji će se održati 5.12.2022. u Opatiji, u Dvorani Veranda u sklopu Hotela Gardenia, s početkom u 18,30 sati.

Sudjeluju: profesor James Harold (Mount Holyoke College), profesor Peter Lamarque (Sveučilište York) i profesor Stein Haugom Olsen (Bilkent Sveučilište).

Cilj je okruglog stola propitati ulogu književnosti u današnjem obrazovanju, čitalačke prakse učenika i studenata, razmotriti neke od učinaka koje učestala izloženost književnosti ima za moralni i kognitivni razvoj učenika, propitati kriterije temeljem kojih se sastavlja popis školske lektire, razmotriti stavove o književnoj vrijednosti, dotaknuti se pitanja etičke dimenzije književnosti, ukazati na važnost književno-umjetničkog obrazovanja, istaknuti izazove u nastavi knjževnosti i slično.

James Harold bavi se pitanjem etičke dimenzije umjetnosti i moralne odgovornosti autora i čitatelja; pitanjem autonomije čitatelja i općenitim poimanjem čitalačkog iskustva.

Peter Lamarque jedan je od utemeljitelja analitičke filozofije književnosti, a bavi se pitanjem književne vrijednosti i konvencijama književne i poetske prakse

Stein Haugom Olsen bavi se pitanjem formiranja književnog kanona, uspostavljanjem studija književnosti i sociologijom književne prakse.

Moderatorica: doc. dr. sc. Iris Vidmar Jovanović

Okrugli stol dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Estetsko obrazovanje putem narativne umjetnosti i njegova važnost za humanistiku, kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost. Okrugli stol održat će se engleskom jeziku.

Podijeli događanje na
Facebook
Twitter
Skip to content