Kvizovi „Jezikoljubac Junior“ i „Jezikoljubac Senior“ za Europski dan jezika

26.09.2023.
/ Vijesti / /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

U povodu Europskog dana jezika 26. rujna danas se na Filozofskom fakultetu u Rijeci održavaju kvizovi o višejezičnosti „Jezikoljubac Junior“ za učenice i učenike viših razreda osnovnih škola te „Jezikoljubac Senior“ za učenice i učenike srednjih škola u organizaciji Bilingualism Matters@Rijeka.

U kvizu „Jezikoljubac Junior“ natječe se 40 učenika podijeljenih u deset četveročlanih ekipa – iz šest osnovnih škola iz Grada Rijeke (Centar, Dolac, Kozala, Nikola Tesla, Pećine i Škurinje), dvije osnovne škole iz okolice Rijeke (Kostrena i Kraljevica), jedne iz Gorskog kotara (OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko) i jedne iz Zagreba (OŠ Jure Kaštelana). U kvizu „Jezikoljubac Senior“ sudjeluje 23 učenika podijeljenih u šest ekipa, pet četveročlanih i jedne tročlane – iz tri srednje škole iz Grada Rijeke (Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Prva riječka hrvatska gimnazija i Srednja talijanska škola Rijeka) te jedne iz Malog Lošinja – Srednja škola Ambroza Haračića. Prva riječka hrvatska gimnazija i Srednja talijanska škola Rijeka sudjeluju u kvizu s dvije ekipe.

Kvizovi se sastoje od pitanja iz pet kategorija: (1) višejezičnost, (2) jezici svijeta, (3) manjinski i ugroženi jezici, (4) hrvatski jezik – standard i dijalekti te (5) izmišljeni jezici i jezici u književnosti. Pobjedničke ekipe bit će nagrađene poklon-bonovima.

Ovo je druga godina zaredom da Bilingualism Matters@Rijeka organizira kviz „Jezikoljubac“ u povodu Europskog dana jezika na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Kao i prošle godine, kviz su organizirale dr. sc. Maja Đurđulov i dr. sc. Iva Peršić s Odsjeka za talijanistiku, doc. dr. sc. Nataša Košuta s Odsjeka za germanistiku i izv. prof. dr. sc. Tihana Kraš s Odsjeka za anglistiku.

Bilingualism Matters@Rijeka ogranak je međunarodne neprofitne organizacije Bilingualism Matters sa sjedištem u Edinburghu (Ujedinjeno Kraljevstvo) koji od 2014. djeluje pri Filozofskome fakultetu u Rijeci. Svrha je ogranka prenošenje znanstvenih spoznaja o višejezičnosti široj javnosti, razvijanje svijesti o važnosti i prednostima višejezičnosti te njezino poticanje u društvu.

Skip to content