Svjetski dan borbe protiv poremećaja hranjenja

31.05.2023.
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Dana, 2. lipnja obilježavamo Svjetski dan borbe protiv poremećaja hranjenja. Inicijativu su pokrenule osobe koje boluju od poremećaja hranjenja ili jedenja, njihove obitelji te zdravstveni djelatnici koji se bave ovom problematikom. Poremećaji hranjenja i jedenja odnose se na različita psihološka stanja koja uzrokuju nezdrave prehrambene navike povezane s opsjednutošću hranom, tjelesnom težinom ili oblikom tijela. Cilj je ove manifestacije povećati svijest o ovim poremećajima, proširiti ispravne informacije, ukazati na mitove u vezi s hranjenjem i jedenjem te zagovarati suvremene načine liječenja i podrške oboljelima i njihovim obiteljima. 

Studenti 2. godine diplomskoga studija psihologije (Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci) organiziraju niz aktivnosti u cilju senzibiliziranja građana na probleme povezane uz poremećaje hranjenja. U petak, 2. lipnja 2023. godine organizirat će se edukativno-informativne akcije na 4 različite lokacije u gradu:  

8,00 – 11,00 h – podjela letaka i razgovori studenata sa srednjoškolcima o utjecaju socijalnih mreža na nezadovoljstvo vlastitim izgledom tijela (RiverPub, Bačva Pub, Klub mladih Rijeka) 

9,30 – 13,00 h – intervencija s plakatima i razgovor o efektima negativnih komentara okoline na izgled tijela (prizemlje Filozofskoga fakulteta Rijeka, Sveučilišna avenija 4, Kampus)  

11,00 – 16,00 h – razgovor sa studentima i ostalim korisnicima restorana o percipiranom stresu, načinima nošenja sa stresom i obrascima hranjenja. Cilj je podučiti zainteresirane kako je stres povezan sa stilovima hranjenja te kako se suočiti sa stresom na primjeren način uz izbjegavanje emocionalnoga prejedanja (štand postavljen u restoranu „Kampus“, Radmile Matejčić 5, Rijeka) 

16,00 – 19,00 h – razgovor s građanima o mitovima u vezi zdrave prehrane, poučavanje o ispravnoj organizaciji svakodnevnih obroka te negativnim posljedicama „opsjednutosti“ zdravom prehranom (štand postavljen u ZTC-u; Zapadni Trgovački Centar Rijeka, Zvonimirova 3, Rijeka)

Pozivamo vas da se pridružite ovim akcijama!

Skip to content