Transnacionalni sastanak na Erasmus+ projektu TEAM

21.09.2022.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Filozofski fakultet u Rijeci domaćin je četvrtoga transnacionalnog sastanka na projektu TEAM (Teacher Education About Multilingualism) (Obrazovanje nastavnika o višejezičnosti) Europske unije, koji se održava 20. i 21. rujna 2022. Sastanku prisustvuje 19 članova projekta iz osam zemalja (Grčka, Hrvatska, Italija, Izrael, Njemačka, Poljska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo); dio članova sudjeluje u njemu online.

Projekt TEAM strateško je partnerstvo za visoko obrazovanje unutar programa Erasmus+. Traje tri godine (do kolovoza 2023.), a cilj mu je educirati buduće nastavnike razredne i predmetne nastave o različitim aspektima višejezičnosti kako bi mogli bolje pristupiti jezičnoj i kulturnoj raznolikosti u razredu te bolje udovoljiti potrebama učenika-doseljenika i pospješiti njihovu integraciju u društvo. Na projektu se razvija inovativan i fleksibilan sveučilišni kolegij te javno dostupan online obrazovni resurs, putem kojih će se budući nastavnici upoznati s najsuvremenijim znanstvenim spoznajama o višejezičnosti – iz lingvističke, neurokognitivne, društvene i kulturalne te obrazovne perspektive.

Projekt koordinira Sveučilište Adama Mickiewicza u Poznańu (Poljska), a osim Filozofskoga fakulteta u Rijeci, kao partneri u njemu sudjeluju Aristotelovo sveučilište u Solunu (Grčka), Sveučilište Bar-Ilan (Izrael), Sveučilište u Granadi (Španjolska), Sveučilište u Edinburghu (Ujedinjeno Kraljevstvo), Sveučilište Jagielloński u Krakovu (Poljska), Sveučilište u Konstanzu (Njemačka) i Sveučilište za strance u Sieni (Italija). Budžet projekta iznosi 439.972,00 eura, od čega 33.216,00 eura pripada Filozofskome fakultetu u Rijeci. Projektni tim s Filozofskoga fakulteta u Rijeci vodi izv. prof. dr. sc. Tihana Kraš s Odsjeka za anglistiku, a čine ga još Sandra Jukić s Odsjeka za kroatistiku te dr. sc. Zvjezdana Vrzić, donedavna članica Odsjeka za kulturalne studije i Odsjeka za talijanistiku.

Sve partnerske ustanove na projektu članice su međunarodne mreže neprofitne organizacije sa sjedištem na Sveučilištu u Edinburghu (Ujedinjeno Kraljevstvo) Bilingualism Matters, čija je svrha prenošenje znanstvenih spoznaja o višejezičnosti široj javnosti, i koja služi kao jedan od kanala za diseminaciju rezultata projekta. Za diseminaciju rezultata u hrvatskome kontekstu zadužen je Bilingualism Matters@Rijeka, ogranak Bilingualism Matters.

Skip to content