‘Zajedno!, ali kako?’ – razgovor s umjetnicom Nikom Rukavinom

13.03.2024.
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

18. 3. u 17:15, Galerija SKC, Rijeka

U sklopu kolegija Muzejsko-galerijska praksa i u suradnji s Galerijom SKC, pozivamo vas na razgovor s umjetnicom Nikom Rukavinom (Rijeka, 1980.). Poznata po performansima izdržljivosti i dugog trajanja kojima propituje emocionalne i fizičke granice vlastitog tijela, u posljednje vrijeme Nika se orijentira na participativne performanse i radionice. Akcije poput Ne budi toliko emotivna (2021.), Usta puna prava (2022.) sa studenticama Sveučilišta u Rijeci, Priručnik za kućne popravke za žene (2018.), preskaču tvrde društvene hijerarhije i rodne uloge, služeći se jednostavnim elementima izvedbe i snažnim emocionalnim angažmanom. S Nikom pričamo o tome, što su prednosti zajedničkog rada i kojim modelima prepuštanja pred nepoznatim ljudima raspolažemo? U razgovoru se osvrćemo i na pitanja što i kako nakon završenog studija, na uvjete umjetničkog posla i suradnje s kustosima/kustosicama.

Razgovor se izvodi u sklopu kolegija Muzejsko-galerijska praksa na diplomskom studiju povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u kojem studentice i studenti isprobavaju prve korake na izložbenom terenu te se upoznaju s akterima i mjestima riječke likovne scene. Razgovor moderira Ksenija Orelj, a sudjeluju i studenti/ce: Dora Križnik, Veronika Milošević, Matea Plišić, Kristina Slavulj, Nikolina Šadić, Luka Štimac, Gracia Valent, Dajana Vesić.

Nika Rukavina diplomirala je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Bavi se aktualnim problemom društvene netolerancije i utjecajem represivne okoline na pojedince koji ne prihvaćaju nametnute društvene konsenzuse. Neka od mjesta gdje je izlagala su: Bozar, Bruxelles, Belgium;  Ostrale Biennale, Dresden, Frei_raum, Beč; Kunsthaus, Graz; Kunsthalle, Graz; Galerija Škuc, Ljubljana; Memphis galerija, Linz; Galerija 5020, Salzburg.

Skip to content